Lucruri pe care iepurii nu ar trebui să le roadă

Unul dintre dezavantajele iepurașilor de companie este faptul că aceștia rod tot ce prind. Din păcate unele materiale pot fi periculoase pentru iepuri dacă sunt roase.

Firele și cablurile sunt periculoase, deoarece iepurele dvs. se poate electrocuta. Țesăturile și plasticul pot provoca stază iepurelui dumneavoastră. Anumite lemne, cum ar fi cireșul și stejarul, sunt toxice. Țineți aceste obiecte departe de raza de acțiune a iepurelui dumneavoastră. În schimb, oferiți-i iepurelui dvs. fân sau jucării de mestecat realizate din lemn sigur, cum ar fi salcia.


De ce rod iepurașii?

Dacă sunt lăsați nesupravegheați, iepurii vor ronțăi tot ce e iese în cale. De la draperii la plinte, nicio parte a casei nu este în siguranță.
Pe lângă faptul că vor provoca pagube materiale considerabile pot să intre în stază sau să se intoxice.

Așadar, de ce rod iepurii? Răspunsul se află în dinții lor. Dinții iepurilor nu se opresc niciodată din creștere. Potrivit Journal of Veterinary Dentistry, aceștia cresc în medie cu 2 mm pe săptămână.

Din acest motiv, iepurii trebuie să mestece aproape constant, pentru a-și toci dinții. Dacă nu o fac, dinții lor vor deveni prea lungi. Dinții prea mari pot cauza probleme de sănătate, cum ar fi durerea și incapacitatea de a mânca. Este datoria noastră de a le pune la dispoziție jucării și materiale adecvate lor.


Pot iepurii să roadă carton?

Puțini iepuri pot rezista tentației cartonului. Acesta este fabricat din celuloză (fibre vegetale), aceeași substanță care constituie cea mai mare parte din dieta iepurilor.

Atunci când un iepure se apucă de carton, poate distruge o cutie în câteva minute.

Cartonul netratat și neacoperit nu este toxic pentru iepuri. Dar nu tot cartonul este la fel. Anumite tipuri de carton pot fi periculoase atunci când sunt ingerate:

 • Cartonul lucios. Luciul poate fi ceară sau plastic, care pot fi dăunătoare pentru iepuri.
 • Carton colorat sau imprimat. Culoarea, textul sau imaginile imprimate pe carton indică prezența cernelii. Cerneala poate fi toxică pentru iepuri, mai ales în cantități mari.
 • Carton cu folie pe o parte. Unele tipuri de carton, cum ar fi cutiile de suc și recipientele pentru mâncare la pachet, au o față metalică. Iepurii nu ar trebui să mănânce folie de aluminiu sau orice alt metal.

Atâta timp cât cartonul nu are nici un strat de acoperire sau cerneală, este netoxic și sigur pentru iepuri să îl mestece.

Cu toate acestea, cantități excesive de carton pot provoca blocaje intestinale. Așadar, iepurii pot să mănânce role de hârtie igienică și alte tipuri de carton simplu, în cantități mici.


Pot iepurii să roada hârtie?

Hârtia este fabricată din pastă de lemn nedigerabilă. Pasta de hârtie este un amestec de celuloză (fibre vegetale), țesuturi de celule vegetale numite lignine și apă.

Iepurii sunt atrași de hârtie din același motiv pentru care iepurii mestecă cartonul: celuloza este irezistibilă pentru ei. Celuloza ajută sistemul digestiv al iepurilor să funcționeze fără probleme. Acesta este motivul pentru care dieta unui iepure ar trebui să fie alcătuită în cea mai mare parte din alimente fibroase, cum ar fi fânul.

Nu există nimic în hârtie care să o facă. La fel ca și cartonul simplu, este non-toxică și nu îi va face rău iepurelui dumneavoastră dacă ingerează o bucățică.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că este o idee bună să vă hrăniți iepurele cu hârtie. Hârtia, ca și cartonul, are o valoare nutritivă scăzută. De asemenea, poate provoca blocaje dacă este consumată în exces.

Hârtia albă este bună, dar orice lucru imprimat cu cerneală sau toner – cum ar fi ziarul – ar putea fi periculos. Și evitați întotdeauna hârtia lucioasă sau colorată, cum ar fi hârtia de revistă.

De asemenea prosoape de hârtie nu sunt o idee bună, deoarece prosoapele de hârtie sunt concepute pentru a fi absorbante. Acestea se pot extinde în interiorul stomacului unui iepure, provocând gaze, durere și blocaje.


Pot iepurii să mestece lemnul?

Lemnul este robust, durabil și excelent pentru a ajuta la tocirea dinților iepurilor. Și, ca un bonus, este complet natural.

Cu toate acestea, există anumite tipuri de lemn pe care iepurii nu ar trebui să le mestece niciodată.
Unii copaci sunt toxici pentru iepuri:

 • Pomii cu fructe cu sâmburi. Dacă lemnul provine de la un copac care dă fructe cu sâmburi, este otrăvitor pentru iepuri. Cireșii, caișii, piersicii și prunii sunt toți toxici.
 • Cedru și pin. Aceste lemne conțin fenoli, substanțe chimice care dau acestor lemne mirosul lor distinct. Unii oameni susțin că pinul tratat termic este sigur, dar este mai bine să vă feriți, pentru orice eventualitate.
 • Socul și stejarul. Aceste lemne conțin cianură. Deși este vorba de o cantitate mică, poate fi suficientă pentru a provoca daune unui iepure.
 • Lemn roșu, nuc și alte lemne care conțin taninuri.

Există mult mai multe tipuri de lemn care pot fi dăunătoare pentru iepuri.
Sunt sigure următoarele specii: salcie, alun, mesteacăn, mesteacăn, molid, arțar, păducel și brad.

Ramurile de măr, de par, de zmeură și de mure sunt, de asemenea, sigure. Deși acestea sunt fructe, nu sunt fructe cu un singur sâmbure, așa că lemnul nu este otrăvitor.

Dacă adunați lemn din zone necunoscute, uscați-l bine și igienizați-l înainte de a-l oferi iepurelui dumneavoastră. Coacerea lui în cuptor poate ajuta la uciderea oricăror bacterii.

Atunci când cumpărați dintr-un magazin, alegeți jucării din lemn care sunt etichetate ca fiind sigure pentru iepuri.
Ar trebui evitate: mobilierul din lemn, coșurile din răchită, placajul și plăcile din fibre. Acestea pot conține substanțe chimice, lac, lipici sau un colorant, toate acestea putând fi toxice pentru iepuri.


Pot iepurii să mestece sfoară?

Multe jucării pentru iepuri, păsări și animale mici sunt făcute din blocuri sau bile legate împreună cu sfoară. Sfoara este acolo doar pentru a ține jucăria împreună. Dar, ocazional, este posibil să vă găsiți iepurele ronțăind-o.

Unele materiale sunt sigure pentru ca iepurii să le mănânce, iar altele nu sunt. Cele mai comune materiale de frânghie sunt:

 • Bumbacul. Fabricat din fibrele pufoase ale plantei de bumbac, sfoara de bumbac este filată pentru a fi extrem de rezistentă. Nu se dezintegrează în intestin.
 • Iută. Aceasta este realizată din fibrele plantelor din genul Corchorus. Se dezintegrează mai repede decât bumbacul.
 • Sisal. Acesta este fabricat din frunzele unei plante din genul Agave. Sisalul este rigid și rezonabil de rezistent. Este folosit în mod obișnuit pentru stâlpii de zgâriat ai pisicilor.
 • Materiale sintetice. Sfoara și frânghia pot fi, de asemenea, fabricate din materiale artificiale, cum ar fi polipropilena.

Sfoara fabricată din sisal și iută este sigură pentru iepuri. Aceste materiale pot fi mestecate în bucăți mici, care trec cu ușurință prin intestin. Asigurați-vă că sfoara pe care o alegeți este 100% naturală și că nu a fost tratată cu substanțe chimice.

Sforile din bumbac și polipropilenă nu sunt sigure pentru iepuri. Aceste materiale sunt adesea înghițite în șiruri lungi, care pot forma obstrucții în intestin. Nu vă lăsați niciodată iepurele să mestece sfoara din bumbac sau polipropilenă.


Pot iepurii să mestece covorul?

Pe lângă mestecat, iepurii adoră să sape. Acesta este motivul pentru care proprietarii de iepuri de interior constată uneori că iepurele lor este obsedat de covor. Îl sapă, îl zgârie și îl mestecă, încercând să sape un tunel în solul inexistent. Acest comportament poate fi exacerbat de plictiseală, dar este complet normal.

Multor iepuri nu le va plăcea gustul covorului. Așa că, în loc să îl înghită, îl vor mesteca și îl vor scuipa. Dacă acesta este cazul iepurașului tău, nu-i va face niciun rău, deși covorul tău ar putea avea de suferit.

Cu toate acestea, unii iepuri vor înghiți bucăți de covor atunci când îl mestecă. Acest lucru este periculos din două motive principale:

Covoarele sunt de obicei fabricate din fibre sintetice și tratate cu substanțe chimice care pot fi toxice.

Fibrele de covor nu se descompun în intestinul iepurelui și sunt greu de eliminat. Dacă iepurele dvs. mănâncă mult covor, acesta poate provoca un blocaj gastrointestinal.

Deși poate fi instinctiv, iepurilor nu ar trebui să li se permită să mestece covorul. Același lucru este valabil și pentru prosoape, pături și orice altă țesătură.


Pot iepurii să mestece plastic?

Plasticul este un material fabricat de om care poate fi dăunător atunci când este înghițit. Este extrem de rezistent și nu se va descompune atunci când este ingerat și nici nu se va biodegrada în timp. O sticlă de plastic poate avea nevoie de o mie de ani pentru a se descompune – nu e de mirare că intestinul unui iepure nu o poate digera.

De obicei, iepurii aleg să mestece materiale naturale, cum ar fi lemnul și cartonul, înainte de a ataca plasticul. Cu toate acestea, unii iepuri pot dezvolta tendințe obsesive și vor ronțăi tot ce le stă la vedere. Plictiseala și lipsa de stimulare fizică sau mentală pot, de asemenea, să determine iepurii să mestece plastic.

Plasticul reprezintă o problemă din două motive principale. Dacă bucata de plastic ingerată este ascuțită, aceasta poate provoca perforații intestinale. În cazul în care iepurele dumneavoastră consumă o cantitate excesivă de plastic sau o bucată mare, aceasta poate provoca o obstrucție.

Dacă v-ați descoperit iepurele mestecând litiera de plastic sau altceva, nu intrați în panică. Supraveghează-ți iepurele îndeaproape în următoarele câteva zile, inclusiv obiceiurile sale alimentare și de toaletă și comportamentul general. Dacă sunteți îngrijorat, duceți-vă iepurele la un medic veterinar.


Pot iepurii să moară de la mestecarea firelor?

Unul dintre cele mai periculoase obiecte pe care iepurii le pot mesteca sunt cablurile electrice. Deși s-ar putea să nu vi se pară apetisante, majoritatea iepurilor nu pot rezista tentației. Dacă ți-ai lăsat vreodată iepurele liber într-o cameră cu cabluri electrice expuse, vei ști acest lucru pe propria piele.

Pentru iepuri, cablurile și cablurile noastre electrice seamănă suspect de mult cu rădăcinile de copac. Așadar, atunci când iepurele dvs. de companie vede un cablu, va începe instinctiv să îl mestece.

Pericolele asociate cu iepurii care mestecă firele electrice sunt simple. Interferența cu un curent electric poate duce la un șoc, sau electrocutare. Nu numai atât, dar ingerarea plasticului și a metalului poate provoca daune sistemului digestiv al iepurelui dumneavoastră.


Pot iepurii să mestece metal?

Iepurașilor nu le place instinctiv să mănânce metal. Acesta nu le oferă niciun fel de nutriție și, de obicei, este dificil de mestecat. Cu toate acestea, există anumite circumstanțe în care iepurii pot mesteca metalul.

De exemplu, iepurii de casă ținuți închiși în cuști mestecă adesea barele metalice ale cuștii lor. Există două motive principale pentru care iepurele dvs. mestecă barele cuștii:

 • Barele sunt în calea iepurelui dumneavoastră. În ceea ce-l privește pe iepurele dumneavoastră, barele îi blochează accesul la exterior. Iepurii nu înțeleg că cușca lor îi limitează în mod intenționat. Așa că mestecă gratiile în încercarea de a ieși.
 • Iepurele dvs. este plictisit. Iepurii sunt predispuși să mestece obsesiv atunci când sunt prea puțin stimulați. Dacă iepurele tău nu are nimic mai bun de făcut, este posibil să mestece gratiile cuștii din pură plictiseală.

Principalul risc care rezultă din mestecarea barelor metalice este potențiala deteriorare a dinților. Metalele dure ar putea ciobi dinții iepurelui dumneavoastră. Metalele mai moi pot fi, de asemenea, periculoase, deoarece bucățile mici ar putea perfora stomacul iepurașului dumneavoastră sau ar putea provoca un blocaj.


Pot iepurii să mestece pereții?

Nu ne imaginăm de multe ori iepurii mestecând chiar casa noastră. Dar, în realitate, iepurii plictisiți pot mesteca și pereții, plinte, cărămizi și mortar.

La fel ca atunci când mestecă metal, iepurii care ronțăie cărămizi și beton se pot confrunta cu dinți ciobiți sau rupți. Pe lângă aceasta, unii pereți sunt construiți cu substanțe chimice care pot fi periculoase sau toxice atunci când sunt ingerate. Este posibil să constatați că praful îi provoacă iepurelui dvs. să strănute mult.

În combinație cu tehnicile de mai sus, luați în considerare aplicarea unui spray cu gust amar sau a unui săpun pe anumite părți ale peretelui. Acest lucru nu îi va face rău iepurelui dvs. dacă este ingerat, dar va avea un gust neplăcut, descurajându-l pe iepurele dvs. să mestece.


Pot iepurii să mănânce plante de interior?

Iepurii sunt programați să mănânce orice plantă pe care o întâlnesc. Ei nu știu instinctiv care plante sunt otrăvitoare și care sunt sigure. Iepurii sălbatici se bazează pe membrii mai în vârstă din vizuina lor pentru a-i îndepărta de plantele periculoase.

Iepurii de casă, din păcate, nu au parte de o astfel de îndrumare. Așadar, atunci când se confruntă cu o plantă toxică, instinctul iepurelui va fi să o mănânce, în loc să o evite.

Multe plante de apartament și plante de grădină obișnuite sunt otrăvitoare pentru iepuri. Lalelele, narcisele și toate plantele care sunt cultivate dintr-un bulb sunt toxice, de exemplu.

Nu ar trebui să vă lăsați niciodată iepurele să mestece vreo plantă de apartament, indiferent cât de inofensivă ar putea părea aceasta.

Cel mai sigur mod de a ocoli această problemă este să nu păstrați plante de apartament. Dacă aveți plante de interior, păstrați-le pe rafturi înalte, unde iepurele dvs. nu poate ajunge la ele. Alternativ, păstrați plantele doar în încăperi la care iepurele dvs. nu are acces.


Cum îmi pot opri iepurele să nu mai roadă?

Cu dinții lor în continuă creștere și dorința de a se hrăni în mod constant, nevoia iepurelui de a mesteca este rareori satisfăcută. Nu îi puteți împiedica să roadă, dar trebuie să vă asigurați că nu roade nimic periculos.

Iepurii nu răspund la pedepse. Nu va fi de mare folos să țipați, să loviți sau să vă mustrați iepurele. Iepurii nu asociază pedepsele cu “crime”; în schimb, ei învață să se teamă de cel care îi pedepsește.

Așadar, în loc de pedepse, folosiți următoarele metode pentru a vă descuraja iepurele să roadă:

 • Îndepărtați obiectele periculoase de la îndemâna iepurelui dumneavoastră. Țineți tot ceea ce nu doriți să fie mestecat departe de raza de acțiune sau în altă cameră. Puteți folosi porți pentru copii pentru a baricada anumite zone.
 • Încurajați exercițiile fizice și joaca. Iepurii rod adesea din plictiseală. Oferiți-i iepurelui dvs. o mulțime de jucării, atenție și oportunități de exerciții.
 • Sterilizarea și castrarea. Mestecatul obsesiv poate fi un efect secundar al abundenței de hormoni sexuali.
 • Întărirea pozitivă. Atunci când iepurele dumneavoastră mestecă lucrurile potrivite, copleșiți-l cu afecțiune. Dacă mestecă ceva ce nu ar trebui, îndepărtați-l și distrageți-i atenția.
 • Spray cu măr amar. Acesta are un gust puternic și neplăcut. Pulverizați-l pe mobilă sau pe covoare pentru a vă descuraja iepurele să mestece acolo.

Toți iepurii trebuie să roadă din când în când, pentru a-și păstra dinții scurți. Așadar, oferiți-le întotdeauna obiecte sigure pe care să le ronțăie.


Ce îi pot da iepurelui meu să roadă?

Pentru cele mai bune rezultate, plasați jucăriile de ros în apropierea zonelor în care iepurelui dvs. îi place să roadă. De exemplu, o jucărie în apropierea mesei poate distrage atenția iepurelui dvs. de la a mesteca picioarele mesei. Dacă îi distrageți atenția iepurelui dumneavoastră, problema ar trebui să se rezolve rapid de la sine.

Există multe materiale sigure pentru iepuri pe care să le mestece:

 • Carton. Alegeți un carton curat, necolorat, fără strat lucios, fără cerneală, lipici și alte substanțe. Tuburile de hârtie igienică umplute cu fân sunt jucării deosebit de interesante.
 • Ramuri de măr, de plop sau de salcie. Lemnul trebuie să fie curat, uscat și netratat.
 • Jucării din frânghie de sisal. Sisalul este suficient de rezistent pentru a rezista la o roadere riguroasă și nu va dăuna iepurelui dumneavoastră.
 • Blocuri de fân comprimat. Acestea sunt mai greu de mestecat decât fânul vrac, așa că vă vor ține iepurele ocupat ore întregi.

Oferiți întotdeauna fân nelimitat pentru ca iepurele dvs. să mănânce, dar asigurați-vă că fânul nu este mucegăit. Iepurii adoră să mestece fânul, iar acesta ar trebui să reprezinte 85% din dieta lor.

Jucăriile din casa noastră sunt: tunelul de salcie, mingile de salcie, tuneluri din carton, jucării din lemn tip gantere, bețe din lemn de măr, rădăcini de păpădie, săculeți cu fân și legume de la Bunny și 3 litiere.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.