Stază și blocaj gastro-intestinal

În cazul stazei și al blocajului gastro-intestinale este foarte important să fim foarte bine pregătiți, deoarece viața copilului dumneavoastră depinde de aceasta, iar fereastra pentru a oferi tratament înainte ca acesta să devină mortal este foarte scurtă (12 ore pentru stază sau 3-4 ore pentru blocaj). Ambele sunt urgențe și necesită o vizită la veterinar cât mai repede, de preferat la veterinari exotici.

Staza este o încetinire până la o oprire completă a tractului digestiv. Orice lucru care se abate de la fecale normale (cum ar fi caca de formă neregulată sau foarte mică, scaune moi, coliere de perle etc.) poate fi un semn timpuriu de stază și trebuie să fiți foarte atenți. În cazul stazei complete, nu există niciun interes pentru mâncare sau apă și, adesea, producția de fecale este foarte redusă sau chiar inexistentă.

În cazul blocajului (denumit și balonare), nimic nu poate trece și nu există deloc producție de fecale, deoarece există o obstrucție gastrointestinală. Blocajul nu anunță atât de mult ca și staza, deoarece iepurașul poate mânca și bea apă în mod normal, dar odată cu debutul, va înceta brusc să mai mănânce și să bea și va deveni letargic. Dacă obiectul care obstrucționează se deplasează de unul singur prin intestinul subțire, obstrucția se poate rezolva de la sine, deși acest lucru se întâmplă rareori și este necesar un tratament agresiv. Adesea, medicul veterinar va trebui să facă o intervenție chirurgicală de urgență pentru a-l îndepărta și/sau pentru a asigura decompresia prin intermediul unui tub gastric pentru a elibera gazele și lichidele.

O altă afecțiune care are o simptomatologie similară cu staza sau blocajul este torsiunea lobului hepatic, dar în general este mult mai puțin frecventă. Are un debut brusc, iar iepurașul va fi foarte anorexic și letargic. Poate fi diagnosticată prin enzime hepatice ridicate în analizele de sânge și confirmată prin intermediul unei ecografii. Aceasta este, de asemenea, o urgență și, în majoritatea cazurilor, va necesita o intervenție chirurgicală de lobectomie pentru a îndepărta lobul răsucit. 

Pentru a preveni staza și blocajul gastro-intestinal, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să oferiți fân și apă în cantități nelimitate. Fânul ar trebui să fie, de preferință, fie de prima sau de a doua tăietură. Prima tăietură este cea care are cea mai mare cantitate de furaje grosiere, care este esențială pentru a menține lucrurile în mișcare, dar nu este la fel de hrănitoare. Fânul tăiat a doua oară are un echilibru corect între nutriție și furaje grosiere. A treia tăiere este mai moale și mai nutritivă, dar nu are atât de mult furaj grosier. Cea de-a treia porție se dă în mod normal iepurașilor bătrâni sau bolnavi care, altfel, nu ar avea deloc fân. Apa este, de asemenea, foarte importantă, deoarece hidratarea previne afectarea conținutului intestinal și menține lucrurile în mișcare.

Lipsa fecalelor poate fi un semn de stază sau de blocaj. Pentru o determinare completă sunt recomandate testele de glicemie (pentru a detecta hiperglicemia) și razele X. Pentru o evaluare timpurie la domiciliu, asigurați-vă că verificați mai întâi burta. Dacă se simte tare ca un balon, trebuie să mergeți de urgență la veterinar, deoarece este posibil să aveți de-a face cu un blocaj și s-ar putea să aveți la dispoziție doar câteva ore (cel mult) pentru a încerca să salvați viața iepurașului dumneavoastră.

În acest moment de diagnosticare timpurie, vă rugăm să vă asigurați că nu îi dați nimic pe gură iepurașului. Permiteți-mi să subliniez acest lucru: DACĂ NU AVEȚI EXCLUS BLOCAJUL DE CĂTRE UN VETERINAR, VĂ ROG SĂ NU ÎL ALIMENTAȚI CU FORȚA CU APĂ, CU MEDICAMENTE DE CRIZĂ ȘI MOBILITATE SAU CU ALTE LUCRURI! Dacă o faceți, și este vorba de blocaj, puteți agrava mult starea și puteți ajunge să vă omorâți copilul fără să vreți, deoarece balonarea ar crește ca urmare a obstrucției, tăind fluxul sanguin către organele vitale sau chiar ruperea stomacului sau a intestinelor. Chiar dacă este doar din cauza gazelor în exces, fără obstrucție, hrănirea forțată poate crește presiunea, durerea și, din nou, fluxul sanguin către organele vitale poate fi tăiat.

Din moment ce nu ați reușit să excludeți blocajul până în acest moment, furnizarea de ceva pe cale orală este încă îndoielnică. Cu toate acestea, în 95% din cazuri va fi vorba de stază și nu de blocaj și, în acest caz, puiul dumneavoastră ar beneficia foarte mult de cel puțin un tratament minim, care ar trebui să includă analgezice de preferință subcutanat și lichide subcutanate (cel puțin 60 ml pentru un iepuraș adult). Singurul alt lucru pe care îl puteți oferi fără diagnosticul de blocaj, care ar fi extrem de benefic, este un medicament fără prescripție medicală pentru ameliorarea gazelor (de preferință o formă cu concentrație mare, cum ar fi 125 mg sau 175 mg de simethicone). Forma cu concentrație ridicată ar fi mai bună, deoarece se administrează forțat o cantitate extrem de mică de medicament, doar în cazul în care există o obstrucție. În orice caz, vă rugăm să fiți conștient de faptul că este încă un pic de risc, dar oricum sunteți prins între ciocan și nicovală.

Staza poate fi afecțiunea în sine sau, uneori, este o afecțiune secundară, aproape un simptom, dacă vreți, care poate necesita investigații din partea veterinarului priceput la iepurași. Iepurașii, fiind animale de pradă, se ascund atunci când sunt bolnavi până când, uneori, este prea târziu. Uneori, atunci când au dureri din cauza unei răni, a unor probleme dentare, a unei înclinări a capului sau a unei multitudini de alte boli, aceștia pot înceta să mai mănânce. Chiar și simplul stres este suficient pentru a-i trimite în stază. În cele mai multe cazuri, prima urgență de care trebuie să ne ocupăm este staza în sine.

În stază, veterinarul va furniza stimulatori de motilitate, analgezice și lichide subcutanate, și este posibil să fiți trimis acasă cu aceste medicamente pentru a vă hrăni iepurașul pe cale orală cu seringa timp de o săptămână sau două. Stimulatorii de motilitate nu trebuie opriți brusc, ci iepurașul trebuie să fie înțărcat treptat, cu doze mai mici în ultimele cinci sau șapte zile de tratament. Motivul este că motilitatea cu aceste medicamente este indusă chimic, astfel încât este foarte important să se lase tractul gastrointestinal al iepurașului să își genereze propria motilitate. Atunci când este oprit brusc, iepurașii pot intra din nou în stază. Este foarte recomandat să păstrați aceste medicamente la îndemână într-o trusă de urgență pe care ar trebui să o păstrați acasă.

În ceea ce privește îngrijirea la domiciliu a unui iepuraș în stază, indiferent dacă a fost sau nu consultat de un veterinar, există încă multe lucruri pe care le puteți face acasă pentru iepurașul dumneavoastră. Acest lucru poate fi complementar cu medicamentele furnizate de către și va ajuta la accelerarea recuperării. Repet, acest lucru nu poate înlocui îngrijirea de urgență a iepurașilor, ci este complementar.

În primul rând, oferiți picături de simethicone, care se găsește fără prescripție medicală, așa cum am specificat mai sus. Iepurașii nu pot lua o supradoză de simethicone, deci este foarte sigur.

Apoi, și foarte important, asigurați-vă că îi țineți iepurașului dumneavoastră cald. Acest pas este crucial și trebuie efectuat înainte de oricare dintre următorii pași, deoarece temperatura unui iepuraș în stază poate scădea dramatic și poate pune puiul dumneavoastră în pericol de șoc și de moarte. Se recomandă să păstrați un termometru în trusa de urgență și să învățați cum să luați corect temperatura rectală a iepurașului dumneavoastră cu ajutorul medicului veterinar. O temperatură corporală normală pentru un iepuraș variază între 38 C și 39,7 C, dar, în condiții de stres, aceasta poate ajunge până la 40 C sau puțin mai mult. La o temperatură de 37 C sau mai mică, iepurașul dvs. prezintă un risc sever de șoc.

Dacă nu aveți un termometru la îndemână, puteți încerca totuși să estimați temperatura iepurașului în scurt timp, simțindu-i urechile și temperatura întregului corp. Dacă se simte rece la atingere (în comparație cu cum se simte el sau ea în mod normal) și/sau iepurașul dvs. se comportă letargic, cu ochii închiși sau semiînchise, semi-neresponsiv când îl mângâiați, este imperativ să vă încălziți urgent iepurașul. Pentru a încălzi un iepuraș, mulți oameni pun iepurașul pe o pernă de încălzire setată pe mediu și cu un prosop între ele. Putem să folosim și o aerotermă setată pe mic sau pe mediu, care încălzește întreaga zonă, unde se află iepurașul. Motivul pentru care e de preferat aeroterma este că nu vă obligă să țineți iepurașul într-un singur loc sau să riscați să vă supraîncălziți iepurașul, ceea ce poate fi la fel de periculos. Cu aeroterma, iepurașul se va îndepărta singur, de bună voie, atunci când se simte suficient de cald. Asigurați-vă, evident, că iepurașul nu este închis într-o cușcă sau într-un spațiu mic în care nu se poate îndepărta de sursa de încălzire, deoarece și acest lucru se poate dovedi mortal.

Odată ce iepurașul dumneavoastră s-a încălzit, mai sunt și alte lucruri pe care le puteți face acasă pentru a vă ajuta iepurașul să se simtă mai bine și să se recupereze mai repede.

– Îi puteți oferi legume și pelete pe tot parcursul zilei pentru a-l încuraja să mănânce. Aceasta este doar o excepție.

– Setați un cronometru la fiecare jumătate de oră sau cam așa ceva, pentru a-i face iepurașului dvs. masaje ușoare pe burtă.

– Promovați exercițiile fizice sau mișcarea, de asemenea, la fiecare jumătate de oră, deoarece acest lucru ajută la menținerea lucrurilor în mișcare în interiorul tractului gastrointestinal.

– Încurajați consumul de apă și de îngrijire critică. Dați-i cu seringa 10 ml. de apă la fiecare 5-6 ore, pentru a menține hidratarea gastro-intestinală.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.