Iepurii și căldura: atenție la pericol!

Iepurii sunt animale care nu tolerează temperaturile ridicate, de fapt au o capacitate redusă de adaptare, ceea ce îi face vulnerabili. De aceea, prevenirea este esențială pentru a evita insolația, care poate fi fatală!
Spre deosebire de noi, oamenii, iepurii au puține mijloace, după cum vom vedea, de a elimina căldura, așa că este important să evităm să îi punem într-o situație pe care le va fi greu să o gestioneze.

1 – Cum să vă păstrați iepurele „rece”?

Mai presus de toate, trebuie să fiți vigilenți: iepurele trebuie să fie întotdeauna într-un loc răcoros și aerisit.

A – Un mediu adaptat pentru a evita insolația la iepuri

  • O cameră răcoroasă: Închideți obloanele, aerisiți încăperile și evitați lumina directă a soarelui. Cel mai bine este să vă puneți iepurele în cea mai răcoroasă cameră din casă sau apartament. Dacă iepurele este afară, trebuie să fie la umbră. Umbra de verdeață asigură răcoare.
  • O podea rece: O pardoseală din gresie sau marmură va aduce prospețime, așa că ar trebui să alegeți acest tip de pardoseală, de exemplu, în baie.
  • O bucată proaspătă de țiglă/faianță/marmură ca să se poată întinde. Puteți chiar să aveți 2 și să păstrați 1 în frigider și să le alternați. Aveți grijă, dacă se află în congelator, să nu-l ardeți cu frigul.
  • sticlă congelată sau un pachet de congelare înconjurat de un prosop, astfel încât iepurele să se poată lipi de el și să găsească prospețime. Aveți grijă să nu intrați în contact direct cu un obiect înghețat.
  • Ventilator sau aer condiționat. Poate fi foarte util dacă este menținut la o temperatură moderată, nu prea rece, și nu este îndreptat direct spre iepure.
Faianță și saltea cu gel răcoritor

B – Dietă adaptată

Nu trebuie să schimbați drastic dieta iepurelui, ci mai degrabă să o echilibrați pentru a-i permite să se adapteze la căldură.
În timpul unui atac de căldură, nu este momentul potrivit pentru a introduce o nouă hrană pentru iepurele tău, așa că fii atent, nu prea multe schimbări.
Trebuie să se mențină o dietă de fân și verdețuri. Alimentele trebuie să fie la temperatura camerei.

Fructe
Pentru iepurele dvs. în timpul verii, cantități mici vor oferi apă și prospețime.
Dați de preferință fructe care nu conțin prea mult zahăr.
Acestea nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din hrană (aproximativ 1 linguriță pe kg de greutate corporală pe zi): mere (orice soi, fără codițe sau semințe), cireșe (orice soi, fără sâmburi), pere, piersică, nectarine, caisă, prună (fără sâmburi), papaya, mango, fructe de pădure (toate tipurile), coacăze, ananas (se îndepărtează pielea), banană (atenție, este un fruct foarte dulce, nu o dați în fiecare zi), pepene galben, pepene verde.

Ierburi medicinale pentru iepuri
Ierburile pot ajuta iepurele să se adapteze mai bine, dar, desigur, nu pot înlocui niciodată o cameră răcoroasă și o temperatură adecvată.
Pentru o bună termoreglare, se pot oferi următoarele plante și ierburi medicinale sau aromatice: balsam de lămâie (Melissa officinalis), frunze de căpșuni (Fragaria sp.), plantan (Plantago major).

C – Hidratarea

Apă: apă proaspătă în permanență, dar nu cu gheață, reînnoită de cel puțin două ori pe zi, pentru a-i permite să se hidrateze. Aceasta trebuie să fie întotdeauna curată, într-un castron, și trebuie să se evite sistemele cu sticle.
Dacă iepurele dvs. nu bea prea mult, îi puteți uda verdețurile pentru a-l face să bea mai multă apă.

2 – Înțelegerea modului în care iepurele se adaptează la căldură

Capacitatea de adaptare a iepurelui la căldură este foarte scăzută, deoarece are puține modalități de a-și adapta corpul și de a disipa căldura. Are o toleranță scăzută la căldură.
Temperatura ideală pentru un iepure este de 21°C, iar în sălbăticie, acesta trăiește într-o vizuină, cu o umiditate ridicată, aproape de 100%. De îndată ce temperatura exterioară atinge 28°C, iepurele va începe să sufere din cauza căldurii. Temperatura trebuie să fie întotdeauna ponderată într-o direcție sau alta, în funcție de umiditate, ventilație…. Dar, în general, de la 28° trebuie să fiți foarte atenți și să puneți în aplicare măsuri de protecție.
Iepurii au mai multe modalități de a se adapta la căldură, dar, spre deosebire de oameni, mijloacele lor sunt foarte limitate.

Glandele sudoripare
La iepuri, acestea se limitează la zona buzelor, deci reprezintă o modalitate foarte limitată de scădere a temperaturii. Este posibil să vedeți mici picături de sudoare la gură. Acesta este un semn că iepurele dumneavoastră suferă din cauza căldurii.

Fluxul de aer prin cavitatea nazală
Cavitatea nazală are un sistem sofisticat de lame osoase încolăcite care sunt drenate de numeroase vase de sânge mici. Trecerea aerului prin aceste lame fine răcește sângele. Acest sistem este eficient la iepurii de talie medie și mare, dar nu și la iepurii pitici și tineri.

Hiperventilație
Hiperventilația sau gâfâiala reprezintă o accelerare a ritmului de respirație. Respirația este mai scurtă și astfel se evaporă apa. Acest lucru umidifică aerul din plămâni și scade astfel temperatura. Prin urmare, iepurele va respira mai repede atunci când este cald.

Urechile
Urechile joacă un rol important în reglarea temperaturii iepurelui. Acestea au o rețea vasculară importantă. Când este cald, vasele se dilată (vasodilatație), astfel încât sângele acoperă o suprafață mai mare a urechii. Prin radiație de căldură și evaporare, temperatura va scădea. Prin legănarea lentă înainte și înapoi, iepurele va răci sângele, care se va întoarce mai rece și astfel va răcori corpul. Unii iepuri cu urechile foarte mari vor avea o ventilație mai bună, alții, cum ar fi iepurii berbec, nu prea beneficiază de acest mecanism de reglare.

3 – Recunoașterea semnelor de avertizare a loviturilor de căldură la iepuri
Uitați-vă la termometru de îndată ce vă apropiați de 28° ar trebui să știți că există un pericol și ar trebui să luați imediat măsuri de protecție.
Iepurele își schimbă comportamentul, se ascunde, se mișcă puțin… acest lucru indică faptul că mediul nu este confortabil și că nu se simte bine.
Respirația lui este mai rapidă decât de obicei, este hiperventilat.
Vezi picături de transpirație lângă buze

4 – Insolație de căldură la iepuri

Prevenire
Tratamentul insolației trebuie să fie în primul rând preventiv. Adoptați aceste sfaturi simple și, în mod normal, ar trebui să prevină orice problemă.

Insolație fără semne de gravitate
Iepurele tău are dureri, începe să respire mai repede și prezintă primele semne ale unui atac de căldură. Ar trebui să-l mutați într-un loc liniștit, mai potrivit, răcoros, cu aer.
Împrospătați-i urechile cu o cârpă umedă și rece, cu delicatețe, și repetați manevra de mai multe ori.
Înfășurați o cârpă umedă în jurul unei sticle foarte reci și așezați-o pe iepure.
Obiectivul este de a-l răcori, dar nu într-un mod brutal.

Accident vascular cerebral de căldură cu semne de gravitate
Aceasta este o urgență medicală,
Trebuie să vă gândiți imediat să transferați iepurele la un medic veterinar.
Puneți ușor iepurele într-o cușcă de transport, cu o sticlă rece înconjurată de o cârpă umedă.
Fiți conștienți de faptul că aceasta este o situație gravă dacă insolația este severă.
La fața locului, medicul veterinar va examina iepurele și va începe un tratament adecvat, în general rehidratarea cu perfuzie și echilibrarea funcțiilor vitale.
Unul dintre riscurile majore este aritmia și stop cardiac. Prin urmare, obiectivul va fi de a restabili și stabiliza funcțiile vitale.

Mecanismele fiziologice de reglare a temperaturii sunt foarte complexe. Acestea sunt gestionate în creier de către hipotalamus. Acest centru nervos va primi informații și va reacționa în funcție de un anumit număr de posibilități, dar care sunt limitate, după cum am văzut. Atunci când temperatura crește, crește consumul de oxigen, iar organismul se va adapta prin creșterea ritmului respirator și cardiac. În nări și în filtrum (linia verticală dintre nas și buze) se vor forma picături de condensare a apei, uneori cu o secreție nazală seroasă (lichid transparent).
Foarte repede, dacă temperatura nu este stabilizată, există un risc ridicat de decompensare. Acestea vor fi legate de deshidratare și de insuficiența organelor. Semnele de gravitate sunt apoi un iepure care devine apatic, prosternat. Putem observa semne de cianoză, sângerare a mucoaselor, iepurele va prezenta tulburări de coagulare, o insuficiență a organelor vitale și reacționează din ce în ce mai puțin. În acest caz, este o mare urgență cu un prognostic vital. Este necesar un consult veterinar de urgență.

Ce nu trebuie să faci

Nu intrați în panică, deoarece acest lucru nu va face decât să sporească stresul iepurelui dumneavoastră. Fără țipete sau mișcări bruște. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă puneți iepurele într-un loc răcoros și aerisit.

Nu vă puneți iepurele sub un ventilator sau un aparat de aer condiționat, cu atât mai puțin în fața frigiderului cu ușa deschisă!

Nu-i faceți baie în apă, pentru că nu numai că nu udăm iepurii, dar riști să-l supui unui stres fatal.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.