Pierderea poftei de mâncare

In ultima perioadă multa lume se confruntă cu iepure care refuză să mănânce fie de la stres, fie de la năpârlire. Așa că este imperativ să abordăm acest subiect delicat.

Simptome

  • Iepurele dvs. nu mănâncă ca de obicei. Fie mănâncă mai puțin, fie își sortează mâncarea. Fie refuză tot ceea ce îi oferiți, chiar și alimentele sale preferate
  • Face mai puține excremente, sau acestea sunt mai mici. Sau poate că nu mai face deloc caca.
  • Iepurele dvs. nu se comportă ca de obicei, este prosternat, se ascunde, chiar pare să șchiopăteze sau este în stare de șoc
  • Urechile lui sunt reci

Gravitatea

Dacă iepurele tău nu vrea să mănânce absolut nimic, nu face caca, este prosternat sau se comportă neobișnuit, este o urgență veterinară. Este foarte important să consultați foarte repede un medic veterinar NAC, deoarece viața iepurelui dumneavoastră este în pericol, și este o chestiune de ore! Nu așteptați, chiar dacă este weekend sau sărbătoare, este esențial să vă tratați iepurele cât mai repede posibil.

Dacă iepurele dumneavoastră mănâncă puțin și continuă să stea adunat, nu este o urgență, dar este totuși îngrijorător. Dacă starea lui nu se schimbă rapid, este foarte important să consultați rapid un veterinar.

Cauzele

Există 2 cauze foarte frecvente:

1. Încetinirea sau chiar oprirea tranzitului: cel mai adesea cauzată de un blocaj în stomac. Acest lucru poate proveni de la un smoc de păr care îi stă în intestin, un corp străin, gaze sau orice altceva care are legătură cu digestia. Medicul veterinar vă va vorbi despre stază. Și cum iepurele este un animal cu un sistem digestiv foarte fragil și care nu trebuie să se oprească niciodată, cea mai mică problemă se poate transforma foarte repede într-o tragedie. Nu uitați, de asemenea, că iepurele nu poate vomita (spre deosebire de pisică, care își regurgitează părul ingerat).

2. Probleme dentare: iepurele dumneavoastră are dinții prea lungi și/sau care îl dor. Asta face ca mesele să fie dificile și mănâncă ceea ce este mai puțin dureros sau ceea ce îi face mai multă poftă. Medicul veterinar vă va vorbi despre malocluzie dentară. Dacă iepurele dumneavoastră are dureri atât de mari încât nu mai poate mânca nimic, atunci este periculos pentru tranzit, pentru că ne întoarcem la cazul 1.

Există, de asemenea, toate cazurile de durere, indiferent de localizare, care pot provoacă depresie și pierderea poftei de mâncare. Acesta este cazul mai ales după o operație (sterilizare sau de altă natură). De aceea, medicul veterinar trebuie să fie atent la întoarcerea acasă și la reluarea tranzitului după operație.

În plus, trebuie să știți că un iepure foarte stresat sau deprimat poate să nu se mai hrănească, de exemplu, în urma unei schimbări de teritoriu, a unui abandon, a morții celuilalt iepure cu care trăia.

Controlul la veterinar

Medicul veterinar va începe prin a vă pune câteva întrebări: Când a mâncat iepurele dumneavoastră ultima dată? Ce și cât de mult? A făcut caca în ultima vreme? Care sunt schimbările de comportament? Acest lucru îi va da o primă idee despre ce se întâmplă.

De asemenea, medicul veterinar îi va lua temperatura iepurelui dumneavoastră. Aceasta trebuie să fie între 38,5 și 39,5 grade Celsius. Dacă ați observat că urechile iepurelui dvs. sunt mai reci decât de obicei, luarea temperaturii poate confirma hipotermia. În acest caz, șansele de supraviețuire sunt de 3 ori mai mici.

Este posibil ca veterinarul să facă un test de sânge pentru a verifica 2 parametri: glicemia și ureea.

  • Glucoză este cuprinsă între 0,75 și 1,5 g/L. Stresul poate duce glicemia până la 3 g/L. Cu toate acestea, peste 4 g/L există suspiciunea de obstrucție digestivă care este cel mai grav caz care necesită intervenție chirurgicală
  • Ureea trebuie să fie cuprinsă între 0,15 și 0,3 g/L. Peste 1,2 g/L, șansele de supraviețuire sunt mici.

Tratamente

  • Dacă staza digestivă este cauza pierderii poftei de mâncare, tratamentul va varia în funcție de gravitate. Cel mai adesea veți pleca cu un analgezic, precum și cu un medicament pentru a relua tranzitul. Dacă stomacul său era gol, va trebui să-l hrăniți forțat. Dimpotrivă, în cazul unui stomac plin, forțarea iepurelui să mănânce nu va face decât să înrăutățească situația. Iepurele va ajunge poate să fie spitalizat. În cazul în care există o obstrucție, poate fi necesară o operație pentru a încerca totul. Șansele de supraviețuire fiind de abia de 40%.
  • În cazul unei malocluzii dentare minore, iepurele dvs. va fi anesteziat pentru a se putea efectua tăierea dinților.

Cum să evitați acest lucru?

Alimentația este esențială! Fânul permite uzura dinților și ajută la o digestie corectă. O alimentație deficitară poate provoca stază, în special zahărul. Hidratarea este, de asemenea, esențială, fie direct, prin bolul cu apă, fie indirect, prin legumele bogate în apă.

Alimentele tari (bucăți de lemn, granule/peleți, pâine, pietre minerale) nu au niciun efect asupra dinților și sunt chiar dăunătoare. O alimentație sălbatică (iarbă și plante) sau, în lipsa acesteia, fânul și plantele lemnoase (andive, țelină, fenicul, pătrunjel) sunt deci de preferat.

În timpul perioadei de năpârlire, periajul este important pentru a împiedica iepurele să înghită prea mult păr mort. De asemenea, se recomandă să nu se lase la îndemână niciun material nociv care ar putea fi ingerat.

Exercițiul ajută digestia: ținutul iepurelui în cușcă reprezintă un risc de probleme de tranzit. Oferiți iepurelui dvs. cât mai multă libertate și încurajați-l să facă exerciții fizice.

Sucul de ananas are, de asemenea, o reputație nefondată de a avea un efect pozitiv. Cu toate acestea, nu există niciun studiu care să-i dovedească eficiența, iar zahărul pe care îl conține ar putea fi chiar contraproductiv. Un articol legat de asta. Neîncredere așadar în toate aceste remedii ale bunicilor este de preferat și nu trebuie să vă împiedice să îi oferiți o hrană adaptată.

Stresul poate avea, de asemenea, un impact asupra tranzitului, vă rog să păstrați iepurelui dumneavoastră un mediu calm și liniștit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.