Cum văd iepurașii

V-ați întrebat vreodată sau v-ați pus întrebări despre iepurele dumneavoastră? Cum ar fi: Cum vede iepurele meu? Cum recunosc ei culorile? Privesc ei lumea în același mod, la fel ca noi, oamenii?

În general, iepurii sunt considerați ca fiind pradă și, datorită acestui fapt, și-au dezvoltat niște ochi despre care se știe că sunt foarte ascuțiți și foarte sensibili, pentru a-i ajuta să scape de prădători și, de asemenea, pentru a ști când vor fi hrăniți.

Se știe că un iepure are o viziune de 360 de grade, adică poate vedea sau localiza un obiect în toate direcțiile, mai puțin in vârful nasului, unde este un punct mort.

Iepurii sunt, de asemenea, cunoscuți ca având o singură vedere, cunoscută și sub numele de vedere monoculară, pe care o folosesc cel mai mult, și o vedere binoculară, care se concentrează direct asupra obiectului vizat.

Ei au un punct orb, care se află chiar în fața nasului lor.

Pata oarbă la iepuri face posibil ca aceștia să nu vadă obiectele aflate direct în fața lor, de ce? Din cauza modului și a locului în care sunt localizați ochii lor.

Cercetările au arătat că iepurii văd culorile, dar sunt daltoniști pentru culorile roșu-verde.

Vederea unui iepure nu trebuie comparată cu cea a oamenilor, deoarece sunt aproape complet diferite. Oamenii au ochii apropiați în fața capului, ceea ce ne permite să reperăm sau să găsim mai ușor obiecte, cum ar fi scaune, cărți etc.

În timp ce iepurii au ochii care se află în lateralul capului, ceea ce le permite să vadă obiectele la un unghi de 360 de grade și, de asemenea, îi face să le fie dificil să le observe sau să le identifice direct în fața lor.

Cum văd iepurii cu ochii în lateral?

Știind că ochii iepurilor sunt situați lângă cap, ceea ce le permite să identifice sau să vadă obiectele într-un format de 360 de grade sau în toate direcțiile.

De ce este posibil acest lucru este posibil, deoarece, se știe că, ei nu au vedere binoculară (care este modul în care, noi, oamenii, vedem lumea).

V-ați întrebat vreodată de ce iepurele dvs. refuză să mănânce o recompensă sau o mâncare aflată direct în fața sa? Acest lucru se datorează unui punct orb aflat chiar în fața nasului lor, ceea ce face posibil ca ei să nu identifice nicio formă a obiectului aflat direct în fața lor. Mai degrabă, l-ar identifica de la o distanță mult mai mare, mult mai rapid și mai ușor.

Cum văd iepurii pe timp de noapte?

Ei bine, iepurii nu sunt animale nocturne sau care văd foarte clar în timpul nopții. Mai degrabă, ei sunt cel mai bine cunoscuți pentru a vedea foarte bine și clar în timpul zilei sau în medii luminoase și bine luminate.

Iepurii nu sunt atât de buni la a vedea foarte clar pe timp de noapte, dar vederea lor nu trebuie comparată cu cea a oamenilor, deoarece simțul lor de vedere în întuneric este mult mai bun decât al nostru, al oamenilor.

Ei se străduiesc să vadă foarte clar în întuneric cu ajutorul unora dintre organele lor de simț, cum ar fi cel al mirosului, al auzului etc., ceea ce le permite, să identifice cu ușurință obiectele și prădătorii.

Se știe că ochii unui iepure sunt compuși atât din conuri și bastonașe, ceea ce îi ajută să identifice culorile. Cercetările au arătat că iepurii au doar două conuri, în timp ce oamenii au trei conuri.

Conurile ajută iepurii să identifice culorile de bază, cum ar fi verdele și albastrul (daltoniști). În timp ce bastonașele îi ajută să controleze sau să interpreteze cantitatea de lumină care intră în ochi.

Știind că ochii iepurilor sunt foarte activi pe timp de noapte, bastonașele, care controlează cantitatea de lumină care trece prin ochi, se poate spune că aceștia sunt foarte puțin sau deloc activi în timpul nopții.
Ei știu să se deplaseze din memorie, așa știu unde e mâncarea, litiera, etc

În câte culori văd iepurii?

Iepurii au două conuri, prezente în ochii lor, care îi ajută să vadă culorile primare, cum ar fi verde-albastru și roșu.

Dar, din moment ce sunt doar două, spre deosebire de noi, oamenii, care avem trei, ei pot vedea doar două culori. Altfel spus, ei sunt daltoniști și văd culorile în roșu-verde.

Cercetările au arătat că iepurii au o vedere limitată a culorilor, adică au o vedere foarte slabă a culorilor. Bastonașele, care controlează cantitatea de lumină care intră în ochi, este foarte slabă pentru a ajuta la identificarea unei mari varietăți de culori.

Are iepurele o vedere bună?

Ei bine, da, iepurii au o vedere bună a ochilor, dar acest lucru depinde de momentul din zi.

Se știe că iepurii au o vedere foarte activă în timpul zilei, sunt mai activi și pot identifica cu ușurință obiectele și persoanele.

Dar atunci când este întuneric, vederea lor devine mai puțin activă, dar totuși mai bună decât cea a oamenilor.

Identificarea obiectelor și a oamenilor poate fi puțin dificilă atunci când se află în întuneric sau în întuneric total.
De aceea este recomandat daca iepurele este liber noaptea, să lăsăm aprinsă o luminiță de veghe, o ghirlandă pe baterie să ii ajutam să vadă măcar zona unde sunt toate lucrurile lor.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.