Îngrijirea unghiilor la iepuraș

În primul rând, asigurați-vă că întotdeauna vă tratați animalul de companie cu atenție. În al doilea rând, asigurați-vă că cleștele de tăiat unghiile pe care o folosiți este specializată în acest scop. În al treilea rând, încercați să aveți la îndemână și „pudră” pentru accidente. Veți dori să reduceți stresul iepurașului dvs. lucrând rapid, dar fără grabă, și aveți grijă să nu tăiați “vena” unghiei.

De ce ar trebui să tai unghiile?

La fel ca și unghiile noastre, cele ale iepurașului vor crește continuu. Acest lucru nu este cu adevărat o problemă pentru iepurii sălbatici datorită întregii lor activități fizice, cum ar fi săpatul, care le va menține unghiile uzate. Cu toate acestea, unghiile animalului dvs. de companie pot deveni problematice și vor necesita întreținere ocazională, deoarece un iepure de companie este probabil să fie mai puțin activ decât unul sălbatic.

Dacă nu se iau măsuri, creșterea excesivă a unghiilor poate schimba poziția animalului dvs. de companie, ceea ce ar putea însemna să puneți o presiune inutilă pe partea din spate a picioarelor iepurelui. Fără tăiere, acest lucru poate duce la probleme de mobilitate și poate cauza disconfort articular al iepurelui dumneavoastră. De asemenea, unghiile prea lungi se pot bloca, rupe sau smulge în întregime, ceea ce ar putea provoca dureri semnificative animalului dumneavoastră de companie.

Medicul veterinar poate tăia unghiile iepurelui dvs. pentru o sumă modică, dar putem tăia și noi acasă. În mod ideal, sarcina va trebui efectuată la fiecare două luni, sau poate în fiecare lună să se obișnuiască iepurașul cu manevra.

Tăierea: Echipamentul de care veți avea nevoie

Anumite elemente esențiale ar trebui obținute pentru a vă asigura că această sarcină este efectuată în mod eficient:

  • Un iluminat bun (lanternă)
  • Aparate de tăiat unghiile specializate
  • Pudră
  • Prosop (dacă îl faci burito)
  • Un ajutor (poate fi util dacă iepurele este mare sau agresiv sau agitat)

Ustensilele necesare

Folosirea unui clește de unghii bun și ascuțit este foarte importantă. Este important să fie ascuțit bine, să nu crape unghia și nici să nu se agite iepurele că nu reușim să tăiem din prima. Mânerele puternice sunt, de asemenea, cele mai bune, iar orice magazin bun de animale de companie ar trebui să aibă câteva opțiuni din care să alegeți. Un clește/unghieră se găsesc în pet shop sau pe site-urile pentru animale de companie. Nu e mai mult de 15 lei.
Am încercat și clește și unghieră. Cleștii mi se par groaznic de folosit, nu am priză bună deloc cu ei. Așa că unghiera e cea mai bună.

Unii proprietari pot fi înclinați să folosească produse făcute pentru unghiile umane, deoarece, fără îndoială, vor avea unele la îndemână. Totuși, acestea nu sunt la fel de fiabile, deoarece unghiile animalului dvs. de companie au nevoie de o tăiere rapidă și netedă, iar aparatele de tăiat unghiile umane riscă să le zdrobească în schimb.
Unghieră și 2 variante de clești:

Pudra

În cazul unui accident, pudra este ideală și este folosită de veterinari pentru a opri sângerarea unghiilor.

Vena unghiei este, de obicei, vizibilă, deoarece este un vas de sânge care curge în centrul unghiei animalului dumneavoastră de companie. Acesta este motivul pentru care trebuie să evitați o tăietură excesivă. Un iepure căruia i s-a mai deteriorat acest vas de sânge este posibil să devină agresiv atunci când îi tăiați unghiile, așa că fiți prudent cu tăieturile.

În cazul în care se taie vârful venei, un pic de pudră va opri circulația sângelui, precum și vă va ajuta iepurele cu durerea. Ca atare puneți făina de pâine sau amidonul de porumb pe unghie și se va opri sângerarea..

Cum să țineți un iepure în timp ce îi tăiați unghiile

Să știi cum să ții un iepure în timp ce efectuezi această sarcină este esențial. Deși în cea mai mare parte blând, un iepure poate fi agresiv dacă nu este ținut bine, iar puterea loviturii sale poate fi de fapt suficientă pentru a-i rupe spatele dacă este panicat. Faceți tot ce puteți pentru a vă asigura că animalul dvs. de companie se simte confortabil când este manipulat și rămâneți precaut dacă pare nervos.

Cea mai bună abordare este o ținere sigură și delicată, aproape de propriul corp. În poala dumneavoastră poate funcționa bine sau pe o suprafață ridicată ușor accesibilă. Un prosop frumos și gros se va potrivi cu strânsoarea iepurașului dumneavoastră și, de obicei, îi permite să se simtă confortabil.

Atunci când vă ridicați animalul de companie, evitați să îl strângeți sau să îl îmbrățișați. Acest lucru îi poate panica. Mai degrabă, ei trebuie să se simtă în siguranță.

Toți iepurii sunt indivizi, așa că, dacă al dumneavoastră se dovedește dificil de lucrat în acest fel, este o idee bună să vă ajute un prieten sau un membru al familiei. Puteți să le tăiați unghiile în timp ce aceștia vă țin animalul de companie într-un mod blând, dar sigur. Această metodă poate fi foarte eficientă și, odată realizată cu succes de câteva ori, este posibil să crească încrederea animalului dvs. de companie în acest proces.

O tehnică de manipulare eficientă pentru majoritatea iepurilor este ca persoana care îl ține să își poziționeze o mână sub lăbuțele din față și cealaltă sub fundic. Spatele iepurelui trebuie să fie lipit de persoana care îl ține (de piept sau abdomen).
Este important de reținut că, în cazul în care începe să se zbată, este mai bine să îl puneți jos decât să îl țineți mai strâns. Acest lucru le va spune că pot fi eliberați din strânsoarea dvs. dacă este nevoie, astfel încât este probabil să se simtă din nou în siguranță și să vă permită să continuați sarcina.

CRUCIAL: EVITAȚI SĂ PUNEȚI UN IEPURE PE SPATE

Acest lucru ar putea părea o modalitate rezonabilă de a face treaba, deoarece va face ca animalul dvs. de companie să devină rigid, ceea ce se numește uneori “transă”. Problema este că aceasta este o stare indusă de frică și nu reflectă deloc un sentiment de calm. Faptul că se află într-o poziție atât de vulnerabilă este anxioasă pentru iepuri și alte animale de pradă, determinându-le să facă pe mortul. Folosirea acestei metode pentru tăierea unghiilor nu le va îmbunătăți comportamentul față de dumneavoastră, ceea ce duce la neîncredere.

Procesul de tăiere

Cu iepurele dumneavoastră într-o poziție fermă, dar confortabilă, o serie de factori suplimentari ar putea, de asemenea, să vă ajute în această sarcină:

  • Un iluminat de calitate
  • Identificarea și evitarea venelor
  • Asigurarea faptului că blana excesivă nu vă împiedică munca
  • Tăierea în mod constant a tuturor degetelor, pe rând.
  • Viteză fără grabă

În timpul procesului de tăiere, a avea o lanternă care să vă ajute este un plan excelent. Iluminarea rapidă a unghiei pe care intenționați să o tăiați vă va permite să vă asigurați că nu tăiați vena  sau orice altceva pe care nu doriți să îl tăiați. O muncă rapidă și precisă este cea mai bună pentru animalul dvs. de companie și îi va menține încrederea pentru data viitoare. Cele mai multe smartphone-uri au lanterne excelente, iar acestea pot fi poziționate cu ușurință pentru a lumina unghiile iepurelui dumneavoastră. Acest lucru ar trebui să vă arate cât de aproape de venă sunteți.

Evitarea venei

După cum am menționat deja, evitarea quick-ului este o parte crucială a procesului pentru a evita durerea și sângerarea. Un vas de sânge tăiat va provoca suferință iepurelui, dar de obicei poate fi identificat clar, deoarece este poziționat în centrul bazei unghiei, ieșind din deget. Totuși, unii iepuri au unghiile de culoare închisă, ceea ce complică lucrurile. Cu toate acestea, pentru toate tipurile de unghii, profesioniștii recomandă abordarea prin presare-tăiere.
Așadar, ce presupune acest lucru?
Practic, atunci când poziționați cleștele de unghii pentru o tăiere, dați două apăsări ușoare înainte de tăierea propriu-zisă. Dacă ești prea aproape de vârf, iepurele tău va simți presiunea și va reacționa, astfel încât să știi că nu trebuie să tai. Unghiile extinse nu simt nimic și, prin urmare, dacă iepurele se simte confortabil, înseamnă că nu sunteți aproape de zona de tăiere și puteți continua.

O altă problemă, însă, apare în cazul unui animal de companie prea nervos. Dacă iepurele dumneavoastră are reacții slabe, atunci sfatul este să tăiați doar vârful unghiei, pentru a-i da încredere. Tăierea vârfului sau o manipulare prea energică nu va îmbunătăți încrederea animalului dumneavoastră de companie.

Asigurați-vă că blana nu vă obstrucționează vederea

Este esențial să puteți vedea exact ceea ce faceți. Luați-vă timp pentru a da blana ușor la o parte; periajul sau tăierea unei părți din aceasta vă va ajuta, de asemenea, să vă ușurați munca. Uneori este ușor să dai blana la o parte cu degetele, iar acest lucru nu îi va provoca iepurașului tău nicio durere. Un alt sfat, dacă blana animalului dumneavoastră de companie este deosebit de densă, este să umeziți blana din apropierea unghiilor. Acest lucru o va face mai puțin pronunțată și ar trebui să permită ca unghia să se contureze clar.

Fiecare deget este important

Un iepure are patru unghii pe picioarele din spate, așa că nu este nevoie să căutați o a cincea. Au, de asemenea, patru pe labele din față, împreună cu una mai rigidă și în lateral puțin, care este asemănătoare cu un deget mare. Aceasta poate fi uneori trecută cu vederea, deoarece este mai sus decât celelalte degete. Totuși, tot trebuie tăiată, așa că familiarizați-vă cu ea și asigurați-vă că numărați ce unghii au fost tăiate pe măsură ce înaintați.

Viteză

Timpul necesar pentru a tăia unghiile unui iepure va avea un impact asupra modului în care se comportă acesta. O muncă rapidă și precisă îi va păstra calmul și ar trebui să deveniți mai bun la acest lucru cu cât o faceți mai des. Animalul dvs. de companie vă citește pe dvs. la fel de mult cum îl citiți și dvs. pe el, așa că, dacă se poate familiariza cu procesul, acest lucru îl va împiedica să intre în panică.

Eu tai singură unghiuțele, acum cu Covid-ul. Înainte mergeam lunar la veterinar și le tăia el.
În primele luni a fost mai greu, până mi-am învins eu panica. Efectiv îmi tremura mâna cu foarfeca de frică ca nu cumva să îi tai vena. Fury are unghiile lăbuțelor din spate gri închis și nu prea se vede vena.
Așa că în ziua în care vreau să îi tai gheruțele îl iau în brațe și mă uit în lumina soarelui la ele, să văd cum stă cu venele. La care gheruță e foarte aproape de vârf și apoi mai verific și cu lanterna rapid.
Fury e foarte cuminte acum. Stă cuminte, mă lasă să iau lăbuțele, chiar întinde degetele și le lasă moi. Se mai agită când agăț blănița sau când nu taie ca lumea unghiera, așa că la 3-4 luni iau alta nouă.
Ce e practic pentru noi e, după ce tai la lăbuțele din față, îl las pe masă, îi dau o recompensă și apoi trecem la lăbuțele din spate. După ce terminăm mai primește o recompensă și suntem iar prieteni buni.

Un video foarte de ajutor este acesta: https://www.youtube.com/watch?v=W9KemnaTGIs

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.