10 afecțiuni, boli și maladii și cum să le tratăm

Aici sunt cele mai frecvente boli și afecțiuni, printre iepuri:

1. Acarieni urechi

Ei sunt insecte foarte micuțe care se instalează în urechile iepurelui. Urechea va prezenta cruste, va fi maro, și senzația de mâncărime.

Deci, dacă vedeți iepuri că se scarpină foarte mult, verificați-le.

Dar, dacă iepurilor le apar acarieni ureche, nu agitați prea tare, se pare că acarieni trăiesc adesea în fân.

Dacă observați că urechile sunt pline de mizerie, atunci este timpul să ne punem la treabă. Vei avea nevoie de o pipetă.

Apoi se umple cu ulei vegetal, deoarece este ieftin, iar apoi se pun câteva picături de ulei în urechea infectată de două ori pe zi, timp de 7 zile. Acest sufocă acarieni de ureche și ameliorează crustele.

Cu toate acestea, este important de menționat, să nu smulgem crustele din urechile iepurelui. Ele vor cădea in mod natural. Smulgerea lor va fi dureroasă pentru iepure și ii va expune la infecții. Trebuie lăsat uleiul să își facă treaba.

Unii recomandă să punem câte o picătură de ulei în fiecare din urechi iepurilor o dată pe săptămână, ca o măsură preventivă pentru acarieni de ureche. Eu nu am făcut-o niciodată.

2. Sforăitul

Trebuie realizat că nu este normal ca un animal să „facă o răceală.“

Deci, atunci când vezi că iepuri au scurgeri nazale sau sunt înfundați trebuie să le acorzi o atenție sporită. Alte simptome sunt lăbuțele cu blănița încâlcită, strănut și ochi umezi.

Practic, aceasta boala este cel mai bine prevenită prin menținerea iepurilor cu o dietă sănătoasă și, de asemenea, păstrarea căsuței lor curate. Răceala provine de la o bacterie, și dacă iepurii au sistemul imunitar puternic și sunt curați, șansele sunt mai puține să apară.

Cu toate acestea, în cazul în care iepurii o dezvolta, atunci este de obicei se tratează cu antibiotice, deși acestea nu sunt garantate pentru a trata această boală. Evident că vor vizita medicul pentru tratament.

Eu, când îi aud că încep să strănute încep să le dau echinaceea, 3 săptămâni da, una nu (Bronhipur, de la Sera).

3. Insolația

Vara, iepurii trebuie ținuți la umbră cu multă apă. Dacă iepurașul pare letargic, sunt multe șanse să îl afecteze căldura.

Trebuie scăzută temperatura corpului. Asta se face prin pulverizarea exteriorului urechilor cu apă rece, sau umezirea lor.

Putem să le punem sticle cu apa congelată, bucăți de gresie pe care să se întindă iepurașul. Altă soluție este ventilator, care să sufle deasupra lor.

Dacă starea lor nu se ameliorează trebuie duși la vet pentru a primii lichide intravenos.

4. Staza gastro-intestinală 

Este o boala gravă și de multe ori fatală. Cel mai sănătos lucru pe care îl putem face, este de a preveni complet boala prin hrănirea iepuri o dieta bogata in fibre, ceea ce înseamnă, practic, să le dăm o mulțime de fân.

Cu toate acestea, veți recunoaște staza GI, deoarece iepurele va deveni umflat, letargic, suferă de pierderea poftei de mâncare, nu bea lichide, și, de asemenea nu merge la baie.

Dacă iepurașul începe să prezinte oricare dintre aceste semne, este important să îi dăm o mulțime de fluide și fân. Precum și masaj burticii.

Dar dacă vedeți nici o mișcare în sistemului lor, ar putea fi timp pentru a apela medicul veterinar, deoarece ar putea necesita intervenție chirurgicală.

Preventiv mai ales în perioada de năpârlire este să le dăm probiotice sau niște papaya. Evident că figuranții mei nu o mănâncă, așa că le dau 2 ml suc făcut din papaya dată pe răzătoarea mică și scursă.

5. Călcâie inflamate, care prezintă răni

Aceasta problemă este foarte dureroasă pentru iepurași. Partea bună este că poate fi prevenită.

Inflamația apare atunci când iepurașul nu sta pe o suprafața ideală lui cum ar fi gardurile din sârma din cuștile crescătorilor. Astfel picioarele lor devin bătătorite și inflamate.

Astfel iepurașii au nevoie de o suprafață mai moale pe care să stea.

Dacă totuși apare, se poate trata. Iepurașii trebuie unși cu ulei de galbenele, sau preparate speciale pentru ei. Se pune și un pansament deasupra, pansament fiind spray care face peliculă.

6. Balonarea

Balonarea este o problemă foarte gravă ce poate deveni fatală pentru ei. Deci, cel mai bun mod de a gestiona dilatație gastrica pentru a o împiedica să se întâmple.

Ea apare în urma unui dezechilibru de bacterii în burtică. Acest lucru face ca burțile lor să arate ca un balon și să înceapă să se umfle.

Aceasta boala se întâmplă atunci când iepurele mănâncă prea multe alimente verzi, iarbă umedă, alimente mucegăite, prea multe recompense, și nu fibre suficiente în dieta lor.

Deci, țineți minte toate acestea atunci când le alcătuiți meniul, plus evident urmăriți să facă bobițe.

7. Coccidoza

Aceasta este o boală cruntă, care se manifestă prin diaree, lipsa apetitului, nu beau apă, devin foarte slăbiți și stomacul este balonat. Aceasta apare de la paraziți care se instalează în intestin și se împrăștie prin fecale.

Coccidoza este fatală și de obicei apare la iepurașii de 4-6 săptămâni.

8. “Atacul zburătoarelor”

Aceasta este o boală teribilă care se întâmplă atunci când muștele își depun ouăle în zonele umede de piele pe un iepure. Aceste ouă vor ecloza în larve în 24 de ore.

Ele apoi vor trăi sub pielea iepurelui și vor elibera otravă care va ucide iepurele. Din nou, cea mai bună metodă pentru a trata aceasta boala este prevenirea.

Ca atare păstrăm posterioarele iepurelui sunt foarte curate. Dacă aveți un iepure, care este supraponderal atunci acesta nu poate să se curețe în mod corespunzător și va trebui să îl cureți tu.

De asemenea, asigurați-vă că cuștile sunt curate și nu au umezeală în litieră. Veți dori, de asemenea să limitați cantitatea de legume proaspete și iarbă umedă care cauzează diaree care atrage muște, mai ales vara.

Dar dacă observați viermi atașați de posteriorul iepurelui, va trebui să apelați imediat medicul veterinar. Ei vor fi capabili să administreze un tratament într-un mod care nu va afecta iepurele, sedare, sterilizare, etc.

În teorie putem și noi să îi tratăm, dar eu nu m-aș băga. Ar trebui rasă blănița de pe fund, cu mare atenție deoarece pielea lor este foarte subțire, spălat fundulețul și scoase larvele cu penseta.

În cele din urmă, va trebui să se administreze antibiotice iepurelui pentru a fi siguri că nu apare nici o infecție.

9. Înclinarea capului

Este o boală destul de frecventă la iepurași. Capul arată ca înțepenit, ochii merg de obicei rapid dintr-o parte în alta.

Sunt multe motive pentru care capul ajunge în starea asta și ca atare și tratamentul va fi diferit.

Acestea sunt cauzele potențiale care îl pot cauza:

Trauma: O lovitură la cap poate provoca leziuni ale creierului, care echivalează cu iepure care ține capul într-o parte permanent.

Cancer: Dacă iepurele are o tumoare în creștere în cap, gât, sau la nivelul coloanei vertebrale acest lucru ar putea provoca înclinarea capului.

Accident vascular cerebral: Vedem de multe ori semne fizice similare la oameni care au avut un accident vascular cerebral. La un iepure nu diferă. Deci, dacă iepurele dezvoltă dintr-o dată capul într-o parte nu exclude un accident vascular cerebral.

Infecția urechii medii/interioare: Dacă iepurele are o infecție la ureche, ar putea fi cauza simptome de vertij, care echivalează cu el sprijinindu-și capul într-o parte.

Există alte câteva motive, de asemenea, cum ar fi: contracția musculară cervicală, intoxicație, și larve cerebrale.

10. Urina roșie

De cele mai multe ori urina iepurelui poate fi roșiatică, rozacee sau maronie, în funcție de ce a mâncat iepurașul.

Cu toate acestea, în cazul în care nimic în dieta lor nu s-a schimbat, sau ei continuă să urineze  culori ciudate după ce mâncarea s-a eliminat sistemul lor, atunci ar putea fi înțelept să obținem o probă de urină și să o lăsați unui veterinar să verifice.

Evident, există mult mai multe boli care apar la iepuri. Dar eu sper că această trecere în revistă a unor boli comune cu iepuri te va ajuta să identifici din timp o problemă și să poți să o remediezi.

You may also like...

2 Responses

 1. Dordea Claudia says:

  Ce boli pot lua iepuri de la oameni?
  Iepuri pot lua covid?
  E ceva în neregula cu el/ea dacă face cu ghetuțele în cușcă noapte?

  • BunnyGirl says:

   Se tot spune ca iepurii pot lua raceala de la oameni. Le curge si lor nasul 2-3 zile.
   Covid nu pot lua, plus ca ei nu fac covid.
   Ce pot lua si fatal pentru ei este herpesul uman. Daca cumva faci herpes nu il mai pupa, spala-te pe maini inainte sa ii dai de mancare, inainte sa ii cureti cusca/litiera.
   Sapatul in cusca noaptea este din cauza ca se plictiseste. Ei sunt animale crepusculare. Sunt activi noaptea tarziu si dimineata devreme. Ideal ar fi sa il lasi liber si noaptea si va fi liniste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.