20 de semne că iepurele e bolnav

Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru sănătatea iepurilor este să îi observăm și să ne ocupe de ei zilnic.

Observarea de bolii într-un iepure
Atingerea corpurilor lor este la fel de importantă ca și monitorizarea comportamentului lor. Mâinile tale te vor lasă să vezi dacă au apărut răni sau umflături timpuriu.

Iepurii se vor adapta rapid la atenția fizică și se vor obișnui cu ea atâta timp cât nu durează mult.

Chiar dacă nu ai timp să vă ocupi de el, observând iepuri în fiecare zi (în afară de hrănire) este extrem de important. Privindu-i preț de câteva minute îți va oferi informațiile de care ai nevoie pentru a recunoaște obiceiurile normale cât și individuale – și semnale atunci când ceva nu e în regulă.

Uita-te la modul în care iepurele mânca, bea și să se deplaseze în cușca lui. Uită-te la ochii și blănița lui pentru orice scurgeri. Într-o zi ai putea observa un bol plin de mâncare în interiorul cuștii unui iepure, care este în mod normal era un mâncăcios, și imediat vei ști că ceva nu e în regulă.

Uita-te după semne de durere sau boală la iepuraș
Toate semnele de mai jos, pot semnala probleme pentru iepuraș.

În timp ce această listă discută unele semne de boală comune, acestea ar trebui să fie tratate ca semnal de avertizare, iar nu fiecare simptom în sine înseamnă că un iepure este bolnav. Dacă observați unul sau mai multe dintre aceste semne, se justifică o privire mai atentă și o vizită la vet.

 1. Lipsă de interes în alimente sau apă
 2. Consum de alimente mai lent decât în ​​mod obișnuit sau dacă scapă alimentele din gură în timp ce mănâncă (bine, nu dacă ia ca spartul multe bucăți în gură)
 3. Scrâșnit din dinți
 4. Pierdere extremă în greutate pentru nici un motiv aparent
 5. Comportamentul agresiv neobișnuit
 6. Blăniță cu aspect neîngrijit
 7. Cecotrope închegate pe fund
 8. Poziție de stat neobișnuite (cum ar fi sprijinindu-se pe picioare din spate)
 9. Letargic (apărând deprimat) – iepure nu mai este curios de împrejurimi
 10. Ochi sau nas cu scurgere
 11. Excrementele puține sau deloc
 12. Blăniță uscată și închegat pe interiorul labelor din față
 13. Stă în colțul cuștii, ascuns, sau așezat într-o poziție „cocoșat“ (în cazul în care acest lucru este un comportament neobișnuit pentru iepure)
 14. Respirație rapidă sau semne de dificultăți de respirație
 15. Gura este udă de salivă
 16. Grohăit sau plânset atunci când se deplasează sau este manevrat
 17. Ochi mați (spre deosebire luminoși)
 18. Diaree
 19. Dificultate în deplasare sau se deplasează foarte lent (sau deloc)
 20. Cap înclinat (pierderea echilibrului)

În timpul urmăririi după semne de boală la iepuri, trebuie să ținem cont de faptul că animalele de pradă instinctual tind să ascundă orice simptom de durere sau semne de suferință. Deoarece dă semne de slăbiciune în sălbăticie și alertează rapid prădători de o posibilă cină.

Deoarece iepuri domestici încă poartă același instinct, este extrem de ușor ratat semnele că aceștia sunt în dificultate. De fapt, când iepurii prezintă simptome de boala, acestea pot fi, uneori, în etapa avansată a bolii.

Vizitarea Vet-ului
Este ideal să găsești un vet priceput, pe care să îl poți deranja în momentul în care apare ceva. O vizită la vet a 2-a zi poate fi prea târziu. Deci dacă îi supraveghem atent zilnic va fi mai greu să ratăm orice semnal de boală.

You may also like...

2 Responses

 1. Buna ziua ,am un iepure și are gușă maricica și vroiam sa întreb dacă e normal așa sau are ceva el .mulțumesc frumos

  • BunnyGirl says:

   Depinde de rasa si de sex. De obicei femelele au gusa, ceea ce e normal. La fel e normal la unele rase mari. Daca e iepuras pitic, nu ar strica o vizita la veterinar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.