Staza gastrointestinală

Staza gastrointestinală apare atunci când intestinul nu se mai mișcă și poate fi fatală dacă nu acționăm la timp. Ea se mai numește și ucigașul tăcut.

Intestinul unui iepuraș poate deveni static dintr-o varietate de motive incluzând: stres, deshidratare, durere cauzată de unele probleme de bază sau boală (balonare, probleme dentare, infecții sau probleme ale tractului urinar), blocaje în intestin (poate apărea de la mult păr ingerat, obiecte înghițite și care nu se digeră, covor, etc.) sau insuficiente fibre crude în dietă.
Animalul nu mai mănâncă și nu mai face fecale, sau face super micuțe și uscate. Se poate observa și un abdomen tare, un iepuraș care clănțăne din dinți, stă adunat și are schimbări evidente de comportament (nu mai e la fel de vesel, se ascunde într-un colț, etc) și cu cât avansează starea se aude și că iepurașul e foarte balonat.

Ce facem când observăm semnele acestea:

  • încercăm să le masăm ușor burtica când sunt balonați să eliminăm gazele. Pentru eliminat gazul se pot da picături pentru bebeluși Infacol, cu seringă fără ac. Cam 0.5 ml la fiecare oră, în primele 3 ore, apoi tot la 3 ore. Se spune că nu îi putem intoxica cu Infacol, oricât le-am da.
  • încercăm să îi hrănim cu seringă. Nu prea mult pentru că riscăm să le fisurăm intestinul. Eu, de obicei, când văd că nu mănâncă le dau 2 ml suc de morcov cu măr și 3 picături portocală, suc în care amestec și peleții de mâncare. Putem să le dăm și peleți amestecați cu apă, tot asa 2-3 ml o dată la interval de o oră.
  • probiotice 0.5-1 ml. Cele mai bune probiotice pentru iepurași sunt Bene-bac (îl găsiți de comandat pe maxipet.ro)
  • încercăm să îi facem să mănânce frunzele lor preferate. Cele mai bune: pătrunjel, coriandru, frunze morcov.
  • încercăm să îi ținem într-un mediu liniștit și calm.
  • când îi vezi în starea asta și te apucă panica încerci sa cauți pe net, o să vezi că toată lumea spune să le dai Critical Care. La noi nu există așa ceva și nici nu îți livrează nimeni. Critical Care putem să ni-l facem și noi, peleți dați în râșniță și apă.

gi-stasis

7db978f9aa0730eb697c81771a3aaf08

g_i_stasis_posteer

PS. Recomand seringi de 1 ml, sunt ușor de introdus în guriță. Ca să introduci seringă, o faci prin lateralul gurii, prin spatele dinților din față. Nu încerca să forțezi tot conținutul, riști sa le bagi lichidul în plămâni. Pentru ca procedeul să fie cu succes ar fi ideal să faci iepurașul “sărmăluță”- îl învelești un pic mai strâns într-un prosop și îl iei ca pe un bebe în brațe și gata. Probabil că pentru Critical Care sunt ideale seringile mari, pentru că fiind densă soluția trece ușor printr-o gaură mai mare. Eu, cu seringă mare, doar am murdărit iepurașul.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.