Ce mănâncă familia iepurilă

Când l-am primit pe Nibbler am început să mă documentez cu privire la hrana iepurașilor. Așa am dat de “Părinți de iepurași”. Un blog complex, drăguț, amuzant. Avantajul mamei “Părinților de iepurași” e, că ea locuiește la casă, iar eu la bloc. Așa că a trebuit să adaptez totul pentru mine.
În primul rând concepția: “iepurii mănâncă doar/mulți morcovi” e total falsă. Morcovii au un conținut ridicat de zahăr, ceea ce poate provoca diabet iepurilor. Morcovii se dau doar ocazional, ca recompensă. Eu le dau foarte rar. Aș putea spune că primesc cam o dată pe lună, sau dacă găsesc în legătura de morcovi, un morcov mic și fraged le mai dau o bucățică.
Evident că atunci când l-am primit pe Nibbler, soțul i-a luat și mâncare de la pet-shop. Cei de la pet-shop sunt interesați să își vândă mâncarea, nu să recomande ceva sănătos pentru ei. Și uite așa te trezești cu o mâncare ce conține porumb, cereale și zahăr.
Porumbul nu este digerat de iepurași. Faptul că îl mănâncă poate provoca blocaje intestinale, plus că poate creea probleme cu dantura dacă intră între dinți.
Cerealele nu sunt nici ele bune, pe termen lung duc la deficiențe nutriționale.
Ideal ar fi să cumpărăm mâncare fără cereale, sub formă de peleți, fără alte adaosuri.
Problema în schimb este că iepurașii sunt niște figuranți și nu mănâncă ce vrei tu.
Feisty și Fury fiecare are mâncarea lui. Fury e copil cuminte, el mănâncă ce ii dai. Lui Feisty, dacă nu îî dai mâncarea lui, face greva foamei și nu mai mănâncă nimic.
Chiar dacă ei au fost luați de la crescători, instructajul în ce privește hrana lor e și mai rău. Crescătorii le dau porumb, cereale, morcovi, cartofi și pâine. Ceea ce e un dezastru. Ei sunt animale de rasă, nu de consum și nu trebuie umflați. Ei trebuie să trăiască mult și să fie sănătoși.
Ei mai trebuie să mănânce și frunze verzi/uscate. Nu varză, nu salată, pentru că balonează (evident că fiecare face cum consideră, dar dacă alegi să le dai astea, te rog măcar nu le da ude).
Opționale sunt fructele și legumele, sau cel puțin mai nou asta am tot citit.
Ce am testat și le place copilașilor mei este: mentă, busuioc, coriandru, pătrunjel, frunze de morcov, frunze de căpșuni, zmeură și măr, păpădie, ardei, castraveți, un pic de banană (doar Feisty), măr, stafide (cât mai rar deoarece conțin mult zahăr, dar cum esu sun fan stafide și apar nițte cerșetori, nu rezist și le dau o bucațică mică) .
Castravetele nu toată lumea îl recomandă, dar cum Feisty nu prea bea apă, am nevoie de ceva să îl hidrateze mai ales vara. Îl mai dau și în rest, mai ales când începe perioada de năpârlire, deoarece e nevoie să se elimine părul din stomac și legumele și verdețurile ajută foarte mult.
Pătrunjelul nu este recomandat a fi dat în cantități mari deoarece este bogat în calciu și poate contribui la probleme ale tractului urinar. Ce reduce calciul sunt semințele de dovleac, care pot fi date până la o linguriță pe zi, evident de preferat crude.
Le mai dau și frunze uscate, păpădie, pătlagină și un amestec de ierburi de grădină.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.